Kattenvlo

De kattenvlo is een algemeen voorkomend probleem bij huisdieren en kan ook overlast veroorzaken bij mensen. Een doeltreffende aanpak omvat zowel preventie (regelmatige controle en hygiëne) als bestrijding (stofzuigen en eventueel chemische middelen). Zorgvuldige en regelmatige controle en behandeling zijn essentieel om deze parasieten te beheren. Voor meer informatie en professionele hulp bij vlooienproblemen kunt u terecht bij Bureau voor Dierplagen.

Gepubliceerd op
4/4/24 10:16

Heeft u vlooien ontdekt?

Kattenvlooien zijn een veelvoorkomend probleem, niet alleen bij katten maar ook bij honden en zelfs mensen kunnen last van ze hebben. Wanneer een kat of hond vlooien meeneemt naar huis, beginnen deze kleine beestjes meteen bloed te zuigen. Na de bloedmaaltijd planten ze zich voort, waarbij de vrouwtjesvlooien eitjes leggen in de vacht van uw huisdier. Veel van deze eitjes vallen op de grond, zowel binnenshuis als buitenshuis, en ontwikkelen zich verder van eitje tot larve en uiteindelijk tot een volwassen vlo in een cocon. Deze volwassen vlooien wachten in hun cocon tot ze de trillingen voelen van een voorbijgaand warmbloedig dier, klaar om erop te springen voor een bloedmaaltijd, wat essentieel is voor hun voortplanting.

Als u terugkomt van vakantie, kunt u plotseling besprongen worden door vlooien. Dit komt omdat de trillingen van uw stappen de cocons activeren, waardoor de vlooien eruit springen in de hoop op een maaltijd. Helaas voor hen, en gelukkig voor ons, kunnen vlooien niet overleven op mensenbloed. Ze wachten eigenlijk op uw huisdier. Echter, tegen de tijd dat u uw huisdier ophaalt, kan uw huis al een vlooienprobleem hebben. Ondanks hun naam, treffen kattenvlooien zowel katten als honden aan, terwijl hondenvlooien zelden worden gezien. Deze vlooien kunnen soms ook mensen bijten, wat kan leiden tot irritatie en zwellingen van de huid.

Hoe zien vlooien eruit?

Vlooienoverlast begint vaak met de kattenvlo, een roodbruine parasiet die niet alleen katten, maar ook honden en mensen kan lastigvallen. Deze vlooien doorlopen een levenscyclus van eitje naar larve, pop, en uiteindelijk volwassen vlo, vaak geactiveerd door trillingen zoals die worden veroorzaakt bij thuiskomst na een vakantie. Interessant is dat vlooien hun eitjes niet direct op hun gastheer leggen, maar in de omgeving zoals in huisdierbedding of op plekken waar huisdieren vaak rusten. Hier ontwikkelen de larven zich verder, verstoppend in donkere, beschutte plekken zoals spleten, kieren, en onder tapijten.

Het uiterlijk van vlooien kenmerkt zich door:

  • Een roodbruine kleur, variërend van licht tot donker
  • Een zijdelings afgeplat lichaam zonder vleugels, uitgerust met krachtige springpoten voor hun bekende springvermogen
  • Een grootte van 1,5 tot 4 mm, waardoor ze met het blote oog moeilijk te spotten zijn

Hoe kunt u vlooien tegen gaan?

Als u last heeft van vlooien, vindt u deze parasieten niet alleen op uw huisdieren, maar ze kunnen zich ook nestelen in huiselijk textiel zoals dierbedden, tapijten en zelfs uw beddengoed. De meeste vlooien en hun eitjes verzamelen zich echter op de grond; de eitjes vallen uit de vacht van uw huisdier en komen uit door dagelijkse trillingen. Dit verklaart waarom velen na een vakantie terugkeren naar een huis dat plotseling door een vlooienplaag getroffen lijkt.

Een vlooienplaag in huis is te voorkomen door de huisdieren en hun verblijf- en slaapplaatsen geregeld te controleren op de aanwezigheid van vlooien. Kam katten en honden regelmatig met een fijne metalen stofkam, bij voorkeur buitenshuis. Daarmee kunt u eventuele aanwezige vlooien in een bakje met heet water doen, zo gaan ze dood.  In huis aanwezige vlooien zullen altijd bij voorkeur op hun “gastheer” springen, in dit geval het huisdier. Ook de mens wordt wel gebeten. Dit noemen we een proefbeet. De vlo heeft dan na bijvoorbeeld een vakantieperiode met afwezigheid van de huisdieren, weer een bloedmaaltijd nodig. Maar de vlo vindt mensenbloed niet aantrekkelijk.

Verlaat u langdurig de woning, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, stofzuig de woning dan voorafgaand aan de afwezigheid zeer grondig en ruim de inhoud van de stofzuigerzak op.

Hoe kunt u vlooien verder bestrijden?

Het bestrijden van vlooien in de woning kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste aanpak en methoden kunt u deze ongewenste gasten effectief aanpakken. Hier zijn vijf tips voor het bestrijden van vlooien in uw woning:

  • Grondig stofzuigen: Begin met het grondig stofzuigen van uw hele woning, met extra aandacht voor tapijten, meubels, vloerkleden, en plekken waar uw huisdieren graag verblijven. Vlooien en hun eitjes kunnen zich in deze gebieden verstoppen. Gooi de stofzuigerzak weg of leeg de stofzuigercontainer na elk gebruik om te voorkomen dat vlooien zich opnieuw verspreiden.
  • Behandel huisdieren: Behandel al uw huisdieren met een door de dierenarts aanbevolen vlooienbestrijdingsmiddel. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals topische middelen, pillen, of vlooienbanden. Het is cruciaal om alle huisdieren te behandelen, zelfs als niet allemaal tekenen van vlooien vertonen, om herinfestatie te voorkomen.
  • Was beddengoed en textiel: Was al het beddengoed, kussens, en textiel waar uw huisdieren op liggen op een zo heet mogelijke temperatuur. Dit helpt om vlooien, larven en eitjes te doden. Overweeg om uw huisdierenbedden en ander wasbaar materiaal regelmatig te wassen.
  • Gebruik chemische behandelingen: Overweeg het gebruik van chemische behandelingen, zoals sprays of poeders, die specifiek zijn ontworpen om vlooien in huis te doden. Volg altijd de instructies op het etiket zorgvuldig en zorg ervoor dat de producten veilig zijn voor gebruik rond huisdieren en kinderen.
  • Preventieve maatregelen: Nadat u de huidige vlooienplaag heeft aangepakt, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om herinfestatie te voorkomen. Dit kan inhouden dat u uw huisdieren regelmatig blijft behandelen, uw huis schoon houdt, en mogelijk gebruikmaakt van natuurlijke afweermiddelen zoals diatomeeënaarde of essentiële oliën die veilig zijn voor huisdieren.

Een gecombineerde aanpak is vaak het meest effectief bij het bestrijden van vlooien. Het kan nodig zijn om enkele van deze stappen meerdere keren te herhalen, vooral in ernstige gevallen van infestatie.

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf

Een bedrijfsbusje geparkeerd voor een huis met een ladder tegen de gevel, mogelijk voor onderhoudswerkzaamheden.