Boktor

De huisboktor, een ernstige bedreiging voor naaldhoutconstructies in Nederlandse huizen en schuren, wordt gekenmerkt door vraatzuchtige larven die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken, met name aan dakconstructies. Ze zijn actief van juni tot september, waarbij de vrouwtjes tot 200 eitjes leggen die zich ontwikkelen door vier stadia: ei, larve, pop, en volwassen kever. Preventie omvat het inspecteren en preventief behandelen van naaldhout met verf, vernis, beits of lak. Voor bestrijding is het belangrijk eerst de sterkte van het hout te beoordelen, de aantasting te inventariseren en de boorgangen te openen en te reinigen, gevolgd door behandeling met een toegelaten biocide. Regelmatige controles na behandeling zijn essentieel om te verzekeren dat de bestrijding succesvol is geweest.

Gepubliceerd op
4/4/24 9:16

Alles over boktorren en hun impact

De boktor staat bekend als een van de meest schadelijke houtvernielende insecten in Nederland, met name een probleem voor houten structuren in huizen en schuren. De larven van deze kever leven meerdere jaren in hout, waarbij ze vooral dakbeschot en steunbalken aantasten. De aanwezigheid van huisboktorren kan leiden tot aanzienlijke schade, soms zelfs de draagkracht van het hout verminderend. Het is daarom essentieel voor huiseigenaren om waakzaam te zijn voor tekenen van een infestatie. Regelmatige controles en preventieve maatregelen zijn belangrijk om schade te voorkomen. Voor advies over het herkennen en bestrijden van boktorren kunt u terecht bij het Bureau voor Dierplagen.


De boktor, een wijdverspreide houtbedreiger in Nederland

De huisboktor, een veelvoorkomende kever in Nederland, richt zich voornamelijk op verwerkt naaldhout zoals vuren en grenen. Het spinthout van deze houtsoorten is het meest vatbaar voor aantasting. Deze kevers, aangetrokken door de geur van hout, zijn de grootste houtboorders die in gebouwen worden aangetroffen. Ze zijn duidelijk te onderscheiden van andere boktorsoorten die in nathout leven, zoals houtblokken voor open haarden. De huisboktor komt door heel Nederland voor, met een hogere concentratie in provincies als Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht.


Kenmerken en levenscyclus van de huisboktor

Huisboktorren zijn actief van juni tot september en variëren in lengte van 10 tot 25 mm, waarbij het mannetje kleiner is dan het vrouwtje. Ze hebben een grijze tot zwarte of donkerbruine kleur en zijn fijn behaard. Opvallend zijn de grijze vlekken op hun voorvleugels en twee donkere, oogachtige plekken op het halsschild, en ze hebben lange, naar achteren gebogen antennes. De vrouwtjes zijn herkenbaar aan hun lange legboor die onder de dekschilden uitsteekt. De larven van de huisboktor kunnen tot 30 mm lang worden, zijn cilindrisch, geelachtig wit van kleur, en hebben goed ontwikkelde kaken en kleine pootjes.

Ontwikkeling

De kevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dit wil zeggen dat de ontwikkeling 4 stadia kent: ei–larve–pop–adult. De eitjes worden in juni tot september gelegd en komen na 1 à 2 weken uit. Daarna wordt het grootste deel van de levenscyclus ingenomen door het larvale stadium: 3-5 jaar, met uitschieters naar 11 jaar. Een temperatuur van ca. 28°C en hoge relatieve luchtvochtigheid zijn het gunstigst voor de ontwikkeling van de larven.
Nadat de larve genoeg gegeten heeft, zal hij verpoppen. Dit stadium duurt zo’n 2-4 weken.
De volwassen kever verblijft nog enkele dagen in het hout om uit te harden, waarna hij zich een weg naar buiten knaagt. Hierbij laat hij een ovale uitvliegopening achter, met een lengte van 6 tot 9 mm en gewoonlijk een gerafelde rand.

Hoe leeft een boktor?

De huisboktor, een veelvoorkomende houtaantaster, heeft een unieke leefwijze die begint met de voortplanting. Het vrouwtje legt na de paring ongeveer 200 eitjes in naden en spleten van hout of in oude uitvliegopeningen. Hieruit komen na 1 tot 2 weken de larven, die zich aanvankelijk dicht onder het houtoppervlak ophouden en zich geleidelijk dieper in het hout boren. Op warme dagen is het knagen van deze larven soms hoorbaar. In koudere, onverwarmde ruimten vertragen zij hun activiteiten tijdens de winter.

Hoe merkt u houtaantasting door de boktor?

De boorgangen die de larven creëren, worden volledig gevuld met boormeel. Dit boormeel kan soms als hoopjes op het houtoppervlak zichtbaar zijn, vaak herkenbaar aan de cilindrische deeltjes. Actieve aantasting wordt gekenmerkt door het vallen van dit boormeel uit de gangen en gaten.

Aan het houtoppervlak kan men vaak rimpelingen waarnemen, veroorzaakt door de druk van de boorgangen op de dunne, nog intacte fineerlaag. De larven bereiden vaak al een uitgang voor de uiteindelijke verpopping, die in het voorjaar plaatsvindt in een speciaal gecreëerde verpoppingsholte.

De volwassen huisboktorren, die zelf niet van hout leven, hebben een korte levensduur van ongeveer drie tot vier weken. Gedurende deze periode focussen ze zich vooral op voortplanting. Deze cyclus van ontwikkeling en gedrag is essentieel om te begrijpen voor effectieve bestrijding van deze houtbedreigende kever.

Welke schade richten ze aan?

De larven van de huisboktor staan bekend om hun grote vraatzucht, waardoor ze aanzienlijke schade kunnen aanrichten aan houten constructies. Vooral dakconstructies zijn kwetsbaar, waarbij dikke balken binnen enkele jaren bijna volledig kunnen verpulveren door de vraatschade. Deze larven richten zich specifiek op naaldhout, zoals grenen en larikshout, waarbij vooral het spinthout wordt aangetast. Bij vurenhout vreten ze zowel het spinthout als het kernhout aan. Voor advies over preventie en bestrijding van huisboktorlarven kunt u terecht bij het Bureau voor Dierplagen.

Hoe kan je huisboktorren voorkomen/ bestrijden?

Het weren en voorkomen van huisboktoraantasting vereist zorgvuldige aandacht en behandeling, vooral bij naaldhout. Hier zijn enkele essentiële stappen en tips:

Controle voor Verwerking:

  • Inspecteer naaldhout grondig op tekenen van huisboktorren voordat u het hout verwerkt.
  • Indien er geen eitjes of larven aanwezig zijn, behandel het hout preventief met verf, vernis, beits of lak. Zorg ervoor dat het hout volledig is bedekt met een dekkende laag voor optimale bescherming.

Vaststellen van Aantasting:

  • Luister op warme, zonnige dagen naar het geluid van knagende larven in het hout.
  • Let op ovale uitvliegopeningen, wat wijst op de aanwezigheid van volwassen kevers.
  • Gebruik een priem, beitel of schroevendraaier om gangen vlak onder het houtoppervlak te onderzoeken. Deze gangen, gevuld met boormeel, duiden op actieve larven.

Door deze stappen te volgen, kunt u de kans op schade door huisboktorren minimaliseren. Voor meer gedetailleerde informatie over de bestrijding en preventie van huisboktoraantasting kunt u terecht bij het Bureau voor Dierplagen.


Stappenplan voor de bestrijding van huisboktor

Een effectieve bestrijding van de huisboktor vereist een gestructureerde aanpak:

Beoordeling van Houtsterkte:

  • Controleer of het aangetaste hout nog voldoende sterk is.
  • Vervang zwak hout door verduurzaamd hout en verwijder afvalhout.

Inventarisatie en Voorbereiding:

  • Inspecteer het hout op aantasting.
  • Open de boorgangen met een priem of schroevendraaier, verwijder boormeel en reinig de gangen met een staalborstel.
  • Verwijder verf-, beits- of waslagen en maak het hout stofvrij.

Behandeling met Biocide:

  • Gebruik een in Nederland toegelaten biocide, verkrijgbaar op basis van organische oplosmiddelen of water.
  • Breng het middel aan door bespuiting of injecteer balken onder druk.

Ventilatie en Controle:

  • Ventileer de behandelde ruimte grondig na de behandeling.
  • Voer gedurende minstens één jaar periodieke controles uit op nieuw boormeel of uitvliegopeningen.

Deze stappen helpen bij het effectief bestrijden van de huisboktor en het voorkomen van verdere schade. Voor meer gedetailleerde informatie en advies kunt u terecht bij ons, Bureau voor Dierplagen. U mag contact opnemen bij vragen over hulp bij het voorkomen en/ of bestrijden van de boktor.

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf

Een bedrijfsbusje geparkeerd voor een huis met een ladder tegen de gevel, mogelijk voor onderhoudswerkzaamheden.