Wat werkt wel en niet tegen muggen?
muggen

Wist je dat zoemende muggen in de zomer op nummer één staan als nachtrustverstoorders? Als je weleens last hebt gehad van een mug op de slaapkamer, zal dat je vast niet verbazen. Het internet staat vol met tips en tricks tegen deze beestjes, maar wat werkt nou écht?

Citronellakaarsen, wierook, lavendel, lampen uit laten, knoflook eten. Er zijn veel verschillende soorten adviezen te vinden tegen muggen, maar het is nooit bewezen dat deze middelen daadwerkelijk helpen. Een hardnekkige opvatting is dat muggen op licht afkomen, maar het is met zekerheid te zeggen dat muggen enkel op lichaamsgeur en -warmte afkomen (vliegen komen daarentegen wél af op licht). Nu vraag je je waarschijnlijk af welke middelen wel helpen in jouw strijd tegen muggen. Het is daarvoor goed om te weten waar muggen eigenlijk vandaan komen.

Waar komen de muggen vandaan?

Alleen vrouwtjesmuggen zijn de boosdoeners die steken, omdat zij het bloed nodig hebben om hun eitjes te kunnen laten rijpen. Deze eitjes worden gelegd in stilstaand water, waar de larven ongestoord kunnen opgroeien. Als je veel last hebt van muggen kun je daarom als eerste stap op zoek gaan naar stilstaand water in de buurt, bijvoorbeeld:

 • Een vijver in de tuin;
 • Een regenton;
 • Een bloembak met een laag water;
 • Gieters;
 • Vogelbadjes;
 • Verstopte dakgoot;
 • Kruipruimtes.

Vier maatregelen tegen muggen

Er zijn vier maatregelen waarvan bewezen is dat ze werken:

 1. Waterbronnen aanpakken (zie hierboven);
 2. Het gebruik van horren voor ramen en deuren;
 3. Een klamboe plaatsen;
 4. Muggenspray gebruiken.

De meest effectieve maatregel is om stilstaand water aan te pakken. Muggen blijven doorgaans niet ver uit de buurt van hun larven (die opgroeien in stilstaand water). Heb je een vijver in de tuin? Zet er bijvoorbeeld vissen in die muggen(eitjes) opeten of zet er een pomp of fonteintje in zodat het water in beweging is. Ook voldoende planten in de vijver is aan te raden, omdat dit de natuurlijke vijanden van de mug aantrekt, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven.

Muggen zijn vooral ‘s nachts actief. Een klamboe van fijn gaas over je bed heen kan dan bescherming bieden tegen muggen als je aan het slapen bent.

Zoals aan het begin van deze blog is vermeld, komen ze af op lichaamsgeur en -warmte. DEET is het enige middel waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het een insectenwerende werking heeft. Het middel brengt de geurensensoren in de war waardoor ze je niet meer ruiken en je minder wordt gestoken. Let op: DEET kan sommige plastics aantasten, zoals horlogebandjes, brillen, stoelen etc.

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis) of mail naar [email protected]. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier onderaan de pagina. 

Gerelateerde berichten

Op zoek naar een dienst?

Neem contact op!

Wilt u graag dat wij uw probleem oplossen? 

Branches

Onze hoogwaardige ongediertebestrijding in de omgeving van Genemuiden, Zwolle, Almere en Amsterdam zorgt ervoor dat wij aan al uw wensen voldoen op het gebied van het bestrijden van ongedierte in uw woning, pand of vastgoed.