Mensenvlo

Volwassen vlooien zijn ecto-parasieten van zoogdieren en vogels. Vlooien komen niet altijd alleen bij de eigen, specifieke gastheer voor. Zo komt de mensenvlo ook voor bij de das, vos, zwijn, varken en geit. Vooral in de zomermaanden kunnen zij overlast bezorgen. De mensenvlo is de laatste tijd zeer zeldzaam geworden.

Categorie
Soort ongedierte

Uiterlijk

De mensenvlo is lichtbruin tot roodbruin van kleur en heeft geen wangkammen. Vlooien zijn vleugelloos, zijdelings afgeplat en hebben goed ontwikkelde springpoten. De eitjes zijn wit van kleur en ovaal van vorm, met een lengte van ca. 0,5mm. De larven zijn witachtig en 1,5-5mm lang. Zij hebben geen ogen en poten. De poppen beginnen wit, maar kleuren later bruin.

Ontwikkeling

Vlooien ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Er worden 4-8 eitjes gelegd na elke bloedmaaltijd. Dit eistadium duurt ca. 1 week bij kamertemperatuur. Het totaal aantal eitjes kan oplopen tot enige honderden. Het larvale stadium duurt zo’n 2-3 weken, gevolgd door het 1-2 weken durende popstadium. Het ontpoppen wordt geinitieerd door trillingen. Bij absolute rust, en dus het ontbreken van trillingen kan het popstadium wel tot een jaar duren. De volwassen vlooien worden maximaal 1 jaar oud.

Leefwijze

Vlooien zijn niet specifiek aan hun gastheer gebonden, zo ook niet de mensenvlo. Adulten voeden zich via stekend-zuigende monddelen met bloed van de gastheer. De larven hebben bijtend-kauwende monddelen en voeden zich met organische materialen, die in het huisstof aanwezig zijn. Vlooien komen dan ook alleen voor bij en op levende dieren. Eieren worden meestal niet op de gastheer zelf gelegd, maar in hun nest of leger.

Schade

Zowel de mensenvlooien als de katten- en hondenvlooien kunnen als tussengastheer optreden voor verschillende lintwormen, vooral de hondenlintworm (Dipylidium caninum L.). Met andere woorden: de mensenvlo ‘helpt’ lintwormen bij hun verspreiding tussen gastheren. De pestbacil (Pasteurella pestis Lehmann en Neumann) kan daar waar deze ziekte nog voorkomt niet alleen door de rattenvlo, maar ook door de mensenvlo worden overgebracht.