photo-2020-04-14-12-48-27

Houtaantasters

Navigatie:
Houtaantastende schimmels

Inleiding Houtaantastende schimmels

Houtaantastende schimmels kunnen flinke schade toebrengen aan uw woning of kantoorpand. Helemaal als de schimmels het constructiehout bereikt en aantast, want dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot het instorten van het gebouw.

Houtaantastende schimmels

Zwam is de verzamelnaam

Zwam is de verzamelnaam voor alle soorten schimmels bij elkaar, waaronder houtaantastende schimmels, houtverkleurende schimmels, oppervlakte schimmels en schimmels die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Voorbeelden van houtaantastende schimmels die vooral voorkomen in gebouwen zijn de huiszwam en de kelderzwam.

Wat doet een houtaantastende schimmel met hout?

Zodra een spore van een houtaantastende schimmel vocht op kan nemen, wordt deze geactiveerd. De spore ontwikkelt een draadje (hyfe) welke snel groeit, maar met het blote oog nog niet zichtbaar is. Als de draadjes (zwamdraden) groter zijn, kunnen ze zichtbaar worden, maar dan is een groter deel van de ondergrond al besmet.

Meerdere draadjes over elkaar (mycelium) kunnen vocht absorberen en sommige soorten kunnen het vocht zelfs transporteren naar hout wat nog droog is. Zodra het vochtgehalte gunstig is voor de betreffende zwamsoort, zal deze het hout ook beginnen aan te tasten. De cyclus en ontwikkeling van dit proces zijn vrijwel bij iedere vorm van houtaantastende schimmels gelijk. En het resultaat ook: hout dat aangetast wordt en zelfs afgebroken kan worden.

Vocht is de oorzaak!

Zonder vocht en zonder een voedingsbodem kan een houtaantastende schimmel nooit tot ontwikkeling komen. Als een schimmel deze voorwaarden niet heeft en dus niet actief is, noemen we het een slapende of een latente schimmel. De schimmel is dan echter niet dood! Zodra de omstandigheden gunstig worden voor de betreffende soort, kan deze binnen een week alweer aan de groei zijn.

Wat is dan houtrot?

Houtrot is een veelgebruikte term om houtaantastende schimmels aan te duiden. Een andere term is bruinrot. Maar eigenlijk kloppen deze termen niet. Hout kan namelijk niet rotten; het kan alleen aangetast worden. En dit kan dus alleen wanneer het nat wordt, waardoor een schimmel, insect of bacterie het hout aan kan tasten.

De oorzaak van vocht

Zwam ín huis wordt vaak veroorzaakt door overtollig vocht van bijvoorbeeld een lekkende dakgoot, lekkend sanitair, opkomend vocht of een andere bron. Als dat het geval is, moet niet alleen zwam aangepakt worden, maar natuurlijk ook de bron van het overtollige vocht. Zwam kan daarnaast ook voorkomen op buitenhout, zoals kozijnen en houten windveren. Vooral als het hout of de lak een beetje is afgebladderd, waardoor het hout zelf bereikbaar is voor de schimmels.

Werkzaam in de volgende omgevingen

Bel ons

085 - 00 43 681 (gratis)

Branches

Onze hoogwaardige ongediertebestrijding in de omgeving van Genemuiden, Zwolle, Almere en Amsterdam zorgt ervoor dat wij aan al uw wensen voldoen op het gebied van het bestrijden van ongedierte in uw woning, pand of vastgoed.