Tips tegen slakken (+ maak je eigen knoflookspray!)

Slakken kunnen flink wat schade toebrengen aan planten. Wij geven hier tips tegen slakken én we delen een recept voor het maken van je eigen knoflookspray.

Laatste update op:
6/12/22

Insectenplagen en plantenziekten in de tuin (of zelfs op een balkon) kunnen flink wat schade toebrengen. Een voorbeeld zijn slakken die de bladeren van bladplanten opeten. Dit heb je natuurlijk liever niet! Daarom geven wij in deze blog tips tegen slakken én delen we een recept voor het maken van je eigen knoflookspray.

Zowel huisjesslakken als naaktslakken zijn in staat om je planten aan te vreten. Het zijn echter de naaktslakken die de meeste schade aanbrengen. Vooral in de avond zijn de slakken actief. Verder hebben ze een voorkeur voor vochtige plekken in de schaduw. Ze eten het liefst jonge bladeren en zaailingen, maar ook tuinafval laten ze niet links liggen.

Planten zoals hartleliescheefkelk en tongkruiskruid vinden slakken verrukkelijk. Houd hier rekening mee als je ervoor kiest om deze in je tuin te planten.

Hoe kom je van slakken af?

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met preventieve maatregelen tegen slakken in je tuin:

  1. Sproei je tuin in de ochtend in plaats van in de avond. Slakken houden van vochtige plekken én zijn meestal ‘s avonds actief. Door ‘s ochtends te sproeien verklein je de kans dat ze op pad gaan.
  2. Zet planten in je tuin die slakken niet fijn vinden, zoals: goudsbloem, viooltjes, varens, lavendel, geranium en kruidenplanten zoals tijm en knoflook.
  3. Lok natuurlijke vijanden, zoals egels en vogels. Hang bijvoorbeeld nestkasjes op en bied egels een schuilplaats onder struiken of een stapel takken.

Gebruik vooral geen zout

Strooi absoluut geen zout op slakken. Dit is een zeer dieronvriendelijke manier, omdat de slak heel langzaam en met veel pijn sterft. Het zout vreet de slak als het ware op. Heb je wel last van slakken en wil je van ze af? Lees dan snel hieronder welke andere maatregelen je kunt treffen.

Tips tegen slakken

  1. Verplaats slakken. Dit is een tijdrovende maar zeer milieuvriendelijke manier. Raap ze voorzichtig op en zet ze op een andere plek in de natuur weer terug.
  2. Maak gebruik van natuurlijke materialen zoals fijngemalen eierschalen, cacaodoppen en koffiedik. Strooi dit rondom planten en het zal ervoor zorgen dat slakken er niet graag doorheen kruipen.
  3. Koperen slakkenringen. Slakken houden niet van koper, omdat hun zenuwen hier slecht op reageren bij aanraking. Er zijn speciale koperstrips of -banden te koop die niet gevaarlijk zijn voor de slak zelf of voor andere dieren.
  4. Zet aaltjes in. Aaltjes zijn zeer kleine rondwormen die bijdragen aan een milieuvriendelijke bestrijding. Strooi ze uit op plekken waar veel slakken zijn en ze zullen de slakken infecteren met bacteriën, waarna ze komen te overlijden. Aaltjes zijn ook geschikt tegen onder andere mieren en engerlingen.
  5. Gebruik knoflookspray! Zie hieronder hoe je dit gemakkelijk zelf kan maken.

Maak je eigen knoflookspray

Slakken houden niet van de geur van knoflook en zullen dit vermijden. Spray dit daarom iedere paar dagen op je planten (ook aan de onderkant). Dit kun je het beste ‘s avonds doen, vlak voordat de slakken actief worden.

Wat heb je nodig?

  • Lege spuitfles
  • 1 liter water
  • 1 knoflookbol (gepeld, ongeveer 5 à 6 teentjes is voldoende)
  • 1 kleine ui (geschild)
  • 1 theelepel gemalen cayennepeper
  • 1 eetlepel zachte zeep of vloeibaar afwasmiddel

Hoe maak je het?

Doe de knoflook en ui samen met het water in een fles en laat dit een paar dagen staan. Zeef daarna het water en meng het met de gemalen cayennepeper en zachte zeep. Zeef het mengsel eventueel nogmaals door een koffie- of theefilter voordat je het in de spuitfles doet. En klaar is je knoflookspray!

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis). 

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf