Hoe herken je een rattenprobleem en wat kun je ertegen doen?

Wat kun je doen tegen ratten? Overlast van ratten kun je zelf beperken, maar een plaag oplossen is een ander verhaal. Ze planten zich namelijk razendsnel voort!

Laatste update op:
6/12/22

Wat kun je doen tegen ratten? Ratten zijn meestal niet alleen en veroorzaken daardoor al snel een plaag. Je kunt de ratten zelf beperken, maar een hele plaag oplossen is een ander verhaal. Ze planten zich namelijk razendsnel voort!

Waarom de ratten verjagen en niet hun gang laten gaan?

Al eeuwenlang zijn ratten de boosdoeners van problemen. In dorpen en steden krijgt men meestal te maken met de bruine rat. Zijn soortgenoot, de zwarte rat, komt voornamelijk voor op het platteland.

Waarom is het verstandig om ratten niet met rust te laten, maar om ze te verjagen of bestrijden?

  • Ratten eten al het voedsel op dat ze kunnen vinden.
  • De urine en uitwerpselen van ratten vervuilen de omgeving. 
  • Ze vormen een gezondheidsrisico en kunnen ernstige ziektes doorgeven aan mensen en dieren. 
  • Ratten knagen aan allerlei kabels, voorwerpen en meubels om hun tanden op lengte te houden. 

Heb je last van ratten? Dan zijn er twee keuzes: Je gaat zelf aan de slag te proberen om de ratten uit je woning, tuin of bedrijfspand te krijgen of je belt een specialist zoals Verhoek Hygienic die dit voor jou doet.

Last van ratten in je huis en tuin?

Bruine ratten komen het meeste voor in en rond je huis en tuin. Wanneer je last hebt van ratten op hoge, lastig bereikbare plekken, dan is dit meestal de zwarte rat. Beide soorten kunnen op meerdere manieren in woningen of bedrijfspanden terechtkomen:

  1. Door migratie
  2. Ratten leven in kolonies. Als zo’n kolonie te groot wordt, ontstaat er een tekort aan voedsel en schuilplaatsen. Een deel van de ratten moet dan gedwongen verhuizen.
  3. Door winterkou
  4. In de winter kunnen ratten moeilijk aan eten en warmte komen. Ze vinden die dan helaas in gebouwen, waar ze via gaten, kieren, scheuren, leidingen, daken en ventilatieopeningen naar binnen kunnen komen. Ze kunnen al door een opening van 2 cm binnenkomen. Soms kruipen ze ook onder hekken door.
  5. Door rioolwerkzaamheden
  6. Ratten leven graag in het riool, maar als daar werkzaamheden worden uitgevoerd, moeten ze wel verhuizen. Ze komen dan in de meest nabije (en toegankelijke) panden terecht.
  7. Door rioolproblemen
  8. Het is een eng idee, maar als je een rioolprobleem hebt, dan zou er wel een rat uit de toiletpot kunnen komen. Dit is natuurlijk een ware nachtmerrie als je al op het toilet zit! Rioolproblemen moet je dan altijd zo snel mogelijk verhelpen.
  9. Door voedselresten in tuinen (en in je opslag)
  10. Ratten komen vooral af op voedsel, in of rondom je huis. Het maakt hen niet uit wat er te vinden is, want ze eten alles: dierenvoer, granen, fruit, vlees, vis, groenten, knollen en bedorven voedselresten. En als ze flinke honger hebben, kunnen ze zelfs kippen, duiven en muizennesten aanvallen.
  11. Door transport
  12. Helaas krijg je er in transportladingen soms ook gratis ratten bij. Die verspreiden zich dan snel verder.
  13. Door verspreiding vanuit andere huizen
  14. Ontstaat er een rattenprobleem bij je buren, dan kunnen de ratten ook in jouw woning of bedrijf terechtkomen. Je zult dit dan gezamenlijk moeten oplossen.
  15. Door slechte hygiëne.
  16. Bevuilde ruimtes trekken ratten aan, omdat het voedsel daar meestal letterlijk voor het oprapen ligt. Opruimen en schoonhouden in en rond het huis is van het grootste belang. Ratten zijn alleseters, dus wat ze ook kunnen vinden, ze eten het. Ze zijn zelfs in staat om hun eigen ontlasting op te eten.

Wat kun je zelf doen tegen ratten?

  1. Rattengif plaatsen
  2. Gif tegen ratten wordt ook wel rodenticide genoemd. Je mag de lokdozen met gif alleen binnenshuis gebruiken. Leg je ze buiten, dan bestaat het gevaar dat andere dieren van het gif eten of er is sprake van ‘doorvergiftiging’: een vergiftigde rat kan door een roofvogel worden opgepeuzeld. Deze vogel kan dan ook vergiftigd raken.
  3. Rattenklemmen inzetten
  4. Klemmen tegen ratten worden meestal neergezet op de door ratten meest bezochte plaatsen. Eerst doe je wat lokaas in de klem: meestal wordt pindakaas gebruikt, maar je kunt ook iets anders gebruiken als je denkt dat dat beter werkt. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Draag altijd handschoenen als je de klem vastpakt, want ratten kunnen door menselijke geuren worden afgeschrikt. Er zijn ook klemmen verkrijgbaar in een zogeheten ‘rattenkist’: de klem zit dan in een kist verborgen.
  5. Een rattenval maken
  6. Op internet is er een verschillend aanbod van filmpjes te vinden over mensen die hun eigen rattenval hebben gemaakt. Daar zitten goed werkende vallen bij, maar ook vallen waarbij je de volgende ochtend met een bak vol nog levende ratten zit. Als je houdt van experimenteren, kun je zelf aan de gang met het maken van een rattenval.
  7. Ratten weren met ultrasoon geluid
  8. Je kunt een apparaat inzetten dat met een ultrasoon geluid ratten kan verjagen. Je plaatst er meerdere in de ruimtes waar de ratten voorkomen. Zorg er wel voor dat het geluid niet door andere obstakels wordt belemmerd. Gebeurt dat wel, dan heeft het geen effect. Als het goed is, vluchten de ratten weg van het geluid.
  9. Ratten verjagen met geuren
  10. Er bestaan veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je ratten zou kunnen verjagen. Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille. Dit is niet officieel bewezen, maar je kunt het zeker inzetten.

Een rattenplaag professioneel laten aanpakken

Wanneer je zelf aan de slag gaat met ratten, dan kost het je mogelijk maanden tijd en heb je geen gegarandeerd resultaat. Daarnaast is de kans ook groot dat de ratten resistentie hebben opgebouwd tegen het gif dat je al die maanden hebt gebruikt. Ondertussen kunnen de ratten verder met zich voortplanten. Met behulp van een professionele ongediertebestrijder zoals Verhoek Hygienic kunnen rattenplagen wél worden opgelost. Na een inspectie wordt er een plan van aanpak gemaakt en wordt de rattenplaag zo veilig en snel mogelijk opgelost.

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan of lukt het je niet om van het rattenprobleem af te komen? Wij helpen je graag. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis).

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf