Wat zijn metselbijen en hoe kun je ze herkennen?

Er komen steeds meer metselbijen voor in Nederland. In deze blog vertellen we je graag meer over deze soort en hoe je ze kunt herkennen.

Laatste update op:
6/12/22

Er komen steeds meer metselbijen voor in Nederland. In deze blog vertellen we je graag meer over deze soort en hoe je ze kunt herkennen.

De metselbij dankt haar naam aan de wijze van nestbouw. Ze metselen hun nestcellen van klei, lemig zand of steentjes met modder. Dit doen ze graag in langwerpige, holle ruimtes zoals stengels en gangetjes in dood hout. Ze zijn dan ook vaak in bijenhotels te vinden. Ook achter boomschors, in verlaten keverholletjes en in lege slakkenhuisjes kun je ze tegenkomen. Deze ruimtes worden een voor een gevuld (van achter naar voren) met stuifmeel, nectar en steeds één eitje. Daarna wordt dit dichtgemetseld en wordt het volgende eitje op dezelfde manier gelegd. Dit gaat zo door totdat de gehele ruimte is gevuld.

Metselbijen staan erom bekend dat ze kalm en rustig zijn. Ze zullen alleen steken wanneer ze zich bevinden in een ernstig bedreigde situatie. Daarnaast zijn ze, net zoals de gewone bijen, nuttig voor de bestuiving van bloemen.

Uiterlijke kenmerken

Metselbijen zijn te herkennen aan hun relatief dikke kop en de dikke buikbeharing (alleen bij vrouwtjes). Ze hebben geen haren voor stuifmeel aan hun poten, maar ze transporteren het stuifmeel met hun buik. In Nederland zijn er zo’n 20 soorten, maar de meest voorkomende zijn de gehoornde metselbij en de rosse metselbij.

Gehoornde metselbij

De gehoornde metselbij heeft, zoals de naam doet vermoeden, hoorns op het hoofd. Alleen de vrouwtjes hebben deze hoorns, die dienen als de voelsprieten. De vrouwtjes hebben een zwart behaarde kop en borststuk en oranje-rode beharing op het achterlijf. De mannetjes zien er hetzelfde uit, maar hebben ook witte haren op de kop.

Rosse metselbij

Deze soort metselbij komt het meeste voor in Nederland en België. Ze zijn donkerbruin met een groene metaalglans op de huid. Ze hebben veel beharing en kunnen daardoor worden verward met een hommel. Net zoals de gehoornde metselbijen hebben de vrouwtjes oranje-rode beharing en twee hoorns. De mannetjes van zowel de gehoornde metselbij als de rosse metselbij zijn herkenbaar aan de lange voelsprieten.

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis). 

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf