amerikaanse-kakkerlak-910e63
Navigatie:

Amerikaanse kakkerlak (Periplaneta americana L.)
Orde: Dictyoptera (kakkerlakken)
Familie: Blattidae

De Amerikaanse kakkerlak is een algemeen voorkomende soort in tropisch Afrika, van daaruit is hij door internationaal handelsverkeer van voornamelijk voedingsmiddelen naar andere tropische en subtropische gebieden vervoerd. In gematigde luchtstreken worden ze onder meer aangetroffen in fabrieken, levensmiddelenbedrijven, bakkerijen en restaurants. Ze komen voornamelijk voor in dierentuinen en bij aquaria op zeer warme en vochtige plaatsen. In Nederland worden ze slechts zelden in woningen aangetroffen. Ze kunnen qua uiterlijk gemakkelijk verward worden met de bruine kakkerlak (Periplaneta brunnea).

Trustoo

5 / 5

5/5

23 reviews uit 3 bronnen

Google

5 / 5

5/5

Homedeal

9.4 / 10

4.7/5

Uiterlijk

De volwassen Amerikaanse kakkerlak is glanzend roodbruin met lichtgele plekken op de vleugels en het borstschild. De gemiddelde lengte van het lichaam is 28 tot 44 millimeter, met daarnaast nog twee lange antennes. Mannetjes hebben vleugels die achter het lijf uitsteken, terwijl bij vrouwtjes de vleugels het achterlijf bedekken. Bij warme temperaturen worden soms korte glij-vluchten waargenomen. De larven zien er hetzelfde uit als de volwassen kakkerlak, behalve dat ze nog geen vleugels hebben en ze hebben een bleekbruine kleur. De larven vervellen tijdens hun groei 7 tot 13 keer totdat ze volwassen zijn. De eieren zitten met gemiddeld 16 bijeen in een oötheca (eipakket), deze heeft een bruin/zwart chitineomhulsel.

Ontwikkeling

Het eistadium van de Amerikaanse kakkerlak duurt 5 tot 7 weken, afhankelijk van de temperatuur. Volwassen vrouwtjes produceren 20 tot 60 eipakketjes in hun leven die ze na 1 tot 6 dagen afzetten op een gunstige, verscholen plek. De larven die eruit komen leven 5 tot 9 maanden bij een temperatuur van 30°C, indien de temperatuur lager is kan dit stadium tot een jaar duren. De uiteindelijk volwassen kakkerlak kan maximaal 2 jaar overleven.

Leefwijze

Amerikaanse kakkerlakken zijn lichtschuw, wat betekent dat ze zich graag op donkere, warme en vochtige plekken verstoppen. Ze zijn bijvoorbeeld vaak te vinden achter keukenkastjes, bij waterleidingen, wasbakken, verwarmingstemperatuur of onder vloeren bij verwarmingsbuizen. Amerikaanse kakkerlakken zijn alleseters, maar hebben een voorkeur voor voedingsmiddelen van de mens. Ze leggen geen voedselvoorraden aan maar kunnen 4 tot 6 weken zonder voedsel overleven. De optimale temperatuur voor de ontwikkeling en activiteit van de Amerikaanse kakkerlak is 28°C, maar ze zijn ook nog actief bij 21°C.

Wering en bestrijding

Voor wering van de Amerikaanse kakkerlak is het ontnemen van voedsel door een zorgvuldige hygiëne van belang. Denk hierbij aan het opbergen van etenswaren in goed afgesloten schalen, blikken, kunststof dozen en/of in de koelkast. En het direct opruimen van etensresten en keukenafval.

KLANTBEOORDELINGEN

Wat vinden klanten van ons?

Vraag vandaag nog uw offerte aan!

We proberen altijd mee te denken met onze klanten. We adviseren u, geven tips en als u zelf kan bijdragen om de kosten laag te houden, geven we dat altijd aan. Wij regelen alles van A tot Z!
homepage-1.jpg
bottom-1.jpg
Algemeen offerteformulier

Branches

Onze hoogwaardige ongediertebestrijding in de omgeving van Genemuiden, Zwolle, Almere en Amsterdam zorgt ervoor dat wij aan al uw wensen voldoen op het gebied van het bestrijden van ongedierte in uw woning, pand of vastgoed.