cropped image of pest control worker spraying pesticides on floor in kitchen

Houtaantasters

Navigatie:

Inleiding Houtworm

Zodra houtboorders zich hebben gevestigd in hout kunnen zij ernstige schade aanrichten. Houten vloeren, meubels, trappen, draagbalken en andere constructies zijn dan niet veilig meer en de schade is meestal onherstelbaar. Het kan gevaarlijk zijn omdat het vaak pas laat wordt ontdekt. Houtwormschade kan alleen worden hersteld als er tijdig een houtwormbestrijding wordt uitgevoerd.

Houtworm

Houtboorder is de officiële verzamelnaam voor verschillende soorten kevers die beschadigingen aanbrengen aan hout. Hier valt onder andere de kleine en grote houtworm onder, maar ook de huisboktor, spinthoutkever en de glanzende houtmier. In de volksmond wordt ‘houtworm’ ook als verzamelnaam gebruikt.

Wanneer de term houtworm wordt gebruikt, wordt er eigenlijk gesproken over de larven van de houtwormkevers. De larven zijn de boosdoeners die de schade aanrichten door in het hout te boren. Volwassen kevers leven niet in het hout, zij komen door een gaatje het hout uitkruipen wanneer ze volgroeid zijn.

Houtworm is gevaarlijk doordat het de draagkracht van hout aantast. Van binnen knagen zij aan het hout, wat kan leiden tot verzwakkingen en instortingsgevaar. Meubels en vloeren worden minder stevig, maar vooral ook veel minder mooi door de gaatjes die houtwormen achterlaten. Houtwormschade kan alleen worden hersteld als er tijdig een houtwormbestrijding wordt uigevoerd.

Laat houtwormen spoedig bestrijden

Doordat houtworm in het begin nog niet zichtbaar is, is het belangrijk om spoedig een houtwormbestrijding te laten uitvoeren zodra zichtbaar wordt dat er houtworm aanwezig is. Dit is noodzakelijk om het risico op verdere schade en eventueel instortingsgevaar te beperken.

Er zijn verschillende soorten kevers die onder houtworm vallen. Het is van belang om door een specialist zoals Verhoek Hygienic vast te laten stellen van welke soort kever er sprake is. Dit heeft invloed op het soort bestrijding dat wordt ingezet én een specialist kan oordelen of de houtworm nog actief is.

Het bestrijden van een houtwormplaag is een langdurig proces. De houtaantastende kevers hebben een lange levenscyclus, waardoor het meer dan een jaar kan duren voordat houtworm compleet is verdwenen uit het hout.

Preventieve houtwormbehandeling

Het is ook mogelijk om houten meubels, constructies en dergelijke preventief te behandelen met een anti-houtwormmiddel. Dit werkt echter alleen als er nog geen houtworm aanwezig is! Voor kleine meubels of objecten kun je dit zelf doen met bijvoorbeeld verf, lak of beits. Dit is niet aantrekkelijk voor houtwormen. Voor houten constructies of andere grote oppervlakken is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder zoals Verhoek Hygienic in te schakelen voor een preventieve houtwormbehandeling. Hiermee heb je zekerheid dat er geen houtworm meer aan te pas zal komen.

Werkzaam in de volgende omgevingen

Bel ons

085 - 00 43 681 (gratis)

Branches

Onze hoogwaardige ongediertebestrijding in de omgeving van Genemuiden, Zwolle, Almere en Amsterdam zorgt ervoor dat wij aan al uw wensen voldoen op het gebied van het bestrijden van ongedierte in uw woning, pand of vastgoed.