Hoe maak je je tuin bijenvriendelijk?

Meer dan 40 procent van de bijensoorten wordt op dit moment met uitsterven bedreigd. Wij geven daarom graag tips voor een bijenvriendelijke tuin.

Laatste update op:
6/12/22

Meer dan 40 procent van de bijensoorten wordt op dit moment met uitsterven bedreigd. Dit is zorgwekkend want bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van meer dan 75 procent van onze belangrijkste gewassen. Wij geven daarom graag extra aandacht aan de bijen in onze blogs. Lees snel verder voor tips voor een bijenvriendelijke tuin!

Bijensterfte komt voor door ziektes, parasieten, bestrijdingsmiddelen en een te klein aanbod van bloemen. Nederland wordt steeds voller gebouwd met tuinen vol tegels en er heerst een monocultuur in de landbouw. Er is daardoor steeds minder ruimte voor bloeiende planten.

Bloeiende planten

Je kunt de bijen helpen door meer drachtplanten te ruimte te geven. Dit zijn planten die via nectar en stuifmeel voedsel leveren aan insecten zoals voor de bij. Helaas zijn niet alle bloeiende planten geschikt als voedselbron. Vooral de bloeiende planten bevatten genoeg nectar en stuifmeel.

Eerder gaven wij een selectie van bloemen die je in mei kan zaaien. Het is belangrijk dat er een variatie is aan planten die op verschillende momenten in het jaar in bloei staan, zodat de bijen het hele seizoen (van maart t/m september) voedselbronnen hebben.

Milieucentraal heeft hier een handige kalender voor gemaakt:

Bijenhotels en rommelige hoekjes

Hommels en wilde bijen maken hun nesten in de grond, in rommelhoekjes en in holle stengels. Hier is in Nederland steeds minder ruimte voor. Laat bijvoorbeeld een rommelig hoekje in de tuin zo staan en haal bloemenstengels niet direct weg als de plant is uitgebloeid. Je kunt ook een bijenhotel ophangen (ook geschikt voor een balkon!) waarbij je de wilde bij meer kans geeft. Voor bijensoorten die hun nesten in de grond maken, zijn zonnige, niet volbegroeide plekjes favoriet.

Onkruid en gif

Planten die vaak als onkruid worden gezien, zoals paardenbloem, madeliefjes, brandnetel en fluitenkruid, zijn van grote waarde voor insecten. Het is daarom niet verkeerd om deze gewoon te laten staan.

Verder is het gebruik van gif in een tuin of op het balkon zeer schadelijk voor zowel bijen als andere dieren. Probeer daarom altijd eerst een natuurlijke manier van bestrijden. Op zowel onze social media als in onze blogs delen we graag milieuvriendelijke en natuurlijke tips tegen ongedierte, dus ga hier vooral mee aan de slag voor een bijenvriendelijke tuin!

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis).

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf