Hoe herkent u een steenmarter?

De steenmarter kan eruit zien als een schattig diertje, maar vergis je niet! Ze laten een spoort van schade na. Lees verder om erachter te komen waaraan je ze kan herkennen.

Laatste update op:
6/12/22

U heeft misschien wel eens van een steenmarter gehoord, maar weet u eigenlijk wel wat dat is? Als u het niet zeker weet, bent u niet de enige. Dit dier wordt vaak verward met andere dieren, zoals de wezel, nerts en otter. In deze blog zullen we onderzoeken hoe u een steenmarter kunt herkennen. We bespreken zijn fysieke kenmerken, habitat en dieet. Aan het eind van dit bericht zou u in staat moeten zijn een steenmarter te herkennen als u er ooit een tegenkomt!

De steenmarter kan eruit zien als een schattig diertje, maar vergist u zich niet! Ze knabbelen aan alles dat op hun pad komt en laten een spoor van schade na. Lees verder om erachter te komen waaraan u een steenmarter herkent.

Wat is een steenmarter?

Steenmarters zijn kleine zoogdieren die voorkomen in Europa en delen van Azië. Ze behoren tot de familie van de wezels en hun vacht is bruin of grijs met zwarte vlekken. Steenmarters scharrelen naar voedsel door vlees te eten en te jagen op dieren als konijnen of egels. Soms eten steenmarters ook fruit, bessen en insecten.

Hoe ziet een steenmarter eruit?

Een steenmarter is bruin van kleur met een grauwbruine ondervacht en zijn onder andere te herkennen aan hun witte keelvlek. De kop-romplengte van een mannetje is 40 tot 52 cm, bij een vrouwtje is dit 37 tot 48 cm. Ze hebben ongeveer het formaat van een (slanke) huiskat.

Waar leven Steenmarters?

De steenmarter is een wezelachtig zoogdier dat voorkomt in Europa, Azië en Noord-Afrika. In Europa is hij ook bekend als de beukenmarter, baum marter en zoete marter. Hij staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN als minst zorgwekkend.

De steenmarter komt voor in heel Europa, Azië en Noord-Afrika. In Europa strekt hij zich uit van Spanje tot Scandinavië en van Nederland tot Roemenië. In Azië strekt zijn verspreidingsgebied zich uit van Turkije tot het Baikalmeer in Rusland en van de Himalaya tot Noord-China. In Noord-Afrika komt hij voor in Marokko, Algerije en Tunesië. Hij geeft de voorkeur aan beboste gebieden in de buurt van beken of andere waterbronnen.

In de winter wordt de vacht van de steenmarter dikker en donkerder van kleur. Hij kan in steden afdalen op zoek naar voedsel, maar is over het algemeen schuw en geheimzinnig. De steenmarter is een behendige klimmer en kan tot 2 m van de grond op een boomtak springen.

Levenswijze van een steenmarter

Steenmarters leven meestal solitair en hebben ieder een eigen territorium. Het territorium van een mannetje overlapt echter dat van meerdere vrouwtjes. De kwaliteit van het leefgebied bepaalt daarbij de grootte van hun territorium. Steenmarters hebben namelijk meerdere verblijfplaatsen die zij gebruiken afhankelijk van het voedselaanbod.

De steenmarter eet zowel dierlijk voedsel (zoals muizen, ratten en eekhoorns) als plantaardig voedsel (zoals vruchten en bessen). Ze zijn nachtdieren en zijn van zonsondergang tot zonsopgang actief.

De paartijd is in het midden van de zomer, van juni tot augustus. Na een verlengde draagtijd worden er drie à vier jongen in de lente geboren. Na acht tot tien weken verlaten zij het nest en gaan zij op zoek naar hun eigen territorium.

Wat eten steenmarters?

Steenmarters zijn carnivoren en hun dieet bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren, zoals knaagdieren en eekhoorns. Ze eten ook vogels, reptielen en insecten. In sommige gebieden staan ze erom bekend jonge herten en schapen te doden.

Hoe kom ik van steenmarters af?

Als u denkt dat u een steenmarterprobleem hebt, is de eerste stap te proberen alle potentiële voedselbronnen te verwijderen. Dit betekent het verwijderen van de toegang tot vuilnisbakken, voer voor huisdieren en vogelvoeders. Dicht vervolgens alle scheuren en gaten aan de buitenkant van uw huis af, zodat ze niet naar binnen kunnen. Als u een aangebouwde garage heeft, zorg er dan voor dat u de deur tussen de garage en uw huis sluit.

Als u het ze eenmaal moeilijk heeft gemaakt om aan voedsel en onderdak te komen, kunt u proberen ze te vangen. U kunt levende vallen kopen bij de meeste bouwmarkten, of ze zelf maken. Zorg ervoor dat u de wetgeving in uw omgeving controleert voordat u steenmarters gaat vangen, want er kunnen voorschriften zijn over wat voor soort dieren u mag vangen en waar u ze mag loslaten.

Als vangen niet werkt, of niet is toegestaan in uw omgeving, kunt u proberen gif te gebruiken. Dit is niet aan te raden als u huisdieren of kleine kinderen heeft, want die kunnen ook vergiftigd worden als ze het lokaas opeten. Als u er toch voor kiest om gif te gebruiken, zorg er dan voor dat u het plaatst op een plek waar kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Let ook hier weer op de wetgeving. Als u niet zeker bent over welke stappen u precies kunt en mag ondernemen schakel ons dan gerust in voor een kosteloos advies op maat.

Steenmarters kunnen vervelend zijn, maar met wat geduld en moeite kunt u ze uit de weg ruimen.

Welke schade kan een steenmarter veroorzaken?

Onder andere in auto’s en huizen is de steenmarter in staat om veel schade en vernielingen aan te richten aan bedrading en isolatiemateriaal. Daarnaast zijn ze luidruchtig en kunnen daarom zorgen voor een hoop geluidsoverlast.

Steenmarters veroorzaken ook een sterke geurhinder, doordat ze steeds urineren en ontlasten op dezelfde plek. Ook nemen ze graag prooien mee naar hun nest, waar de niet opgegeten resten zullen rotten en ander ongedierte zoals vliegen aantrekken.

De aanwezigheid van een steenmarter gaat, naast een hoop overlast, regelmatig gepaard met hoge reparatiekosten om de veroorzaakte schade te kunnen herstellen. Het is daarom noodzakelijk om zo spoedig mogelijk maatregelen te (laten) nemen!

Conclusie

Er zijn een paar manieren om een steenmarter te herkennen. Eén manier is aan hun grootte en vorm. Steenmarters zijn over het algemeen kleiner dan andere martersoorten, en ze hebben een meer langgerekte lichaamsvorm. Een andere manier om ze te herkennen is aan hun vacht. Steenmarters hebben een lichtgekleurde vacht op hun rug en een donkerder vacht aan de onderkant. Ze hebben ook een zwarte streep over hun rug en staart. Tenslotte staan steenmarters erom bekend dat ze een krijsend geluid maken als ze opgewonden of boos zijn. Als u dit geluid hoort, is het waarschijnlijk dat er een steenmarter in de buurt is.

Vermoedt u last te hebben van een steenmarter? Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis) of mail naar info@bvd.nl. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf