Bijzondere weetjes over mollen

Bijzondere weetjes over mollen

mollen

Mollen zijn zoogdieren die ondergronds leven. Ze zijn een plaag door de schade die ze aanrichten in tuinen, grasland of bouwland door middel van het graven van gangen.

Een mol is goed te herkennen aan zijn fluwelen, zwartevacht. Door de flexibele haren die willekeurig zijn geplaatst in de huid, kan een mol zich zonder problemen zowel voor- als achterwaarts door zijn gangen bewegen. De kans dat je een mol ziet is echterklein, omdat ze zelden boven de grond komen. Als ze in je tuin aanwezig zijn, kun je dit herkennen aan de molshopen die verschijnen. Naast dat ze kunnen worden gezien als ongedierte, zijn er ook nog een aantal opvallende weetjes over mollen.

Zeven bijzondere weetjes over mollen zijn:

  1. Mollen hebben zeer slecht zicht. Ze zijn niet blind, maar slechtziend. Dit wordt echter gecompenseerd door hun gevoelige snorharen en de uitstekende reuk- en tastzintuigen. 
  2. Een mol heeft gemiddeld een territorium van 400 vierkante meter. Er worden geen andere mollen toegelaten tot het territorium, behalve tijdens de paartijd (periode februari-april) en wanneer het mannetje op zoek gaat naar een vrouwtje.
  3. Mollen kunnen tot wel 120 cm diep graven. Mollen graven gangen aan de oppervlakte, maar ook dieper gelegen gangen die tot wel 120 cm diep kunnen zijn.
  4. Molshopen ontstaan door overtollig zand. Bij het graven van gangen, graaft de mol het overtollig zand met zijn poten naar achteren. Hierdoor ontstaat een molshoop.
  5. De mol eet ongeveer 50 tot 100 gram voedsel per dag. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit insecten, insectenlarven, (regen)wormen en af en toe een naaktslak.
  6. Een mol houdt geen winterslaap. Ze slaan geen lichaamsvet op, waardoor ze de hele winter moeten dooreten en er geen tijd is voor een winterslaap.
  7. De mol speelt een rol in het vroegere bijgeloof. De poten van een mol zouden geluk brengen en kinderen helpen bij het doorbreken van tanden. Er werd een verband gezien tussen de voorpoten van de mol en het doorbreken van tanden.

Heb je vragen? Neem contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis) of mail naar [email protected]. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier onderaan de pagina. 

Gerelateerde berichten

Branches

Onze hoogwaardige ongediertebestrijding in de omgeving van Genemuiden, Zwolle, Almere en Amsterdam zorgt ervoor dat wij aan al uw wensen voldoen op het gebied van het bestrijden van ongedierte in uw woning, pand of vastgoed.