Bijzondere weetjes over bijen (+ maak je eigen bijenhotel!)

Bijen zijn nuttige beestjes vanwege bestuiving en hun productie van honing. Lees snel verder voor leuke weetjes en tips voor jouw eigen bijenhotel!

Laatste update op:
6/12/22

Bijen zijn bijzonder nuttige beestjes vanwege hun productie van honing en bestuiving van bloemen en gewassen. Speciaal voor Wereld Bijendag (20 mei) delen wij zeven bijzondere weetjes over de bij én geven we je tips voor het maken van je eigen bijenhotel!

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen drie soorten bijen: solitaire bijen (wilde bijen), hommels en honingbijen. Hommels en honingbijen vallen daarbij onder het type eusociale bijen. Deze zijn het meest bekend en krijgen de laatste tijd steeds meer steun door onder andere acties om bee-friendly bloemen te planten. Met deze blog geven we ook graag aandacht aan de solitaire bij, lees daarvoor snel verder.

Zeven bijzondere weetjes over bijen zijn:

  1. Bijen zijn snelle vliegers
  2. Ze kunnen zelfs een snelheid tot 30 kilometer per uur behalen! Dat is ongeveer 10 meter per seconde.
  3. Een mannetjesbij heet een dar
  4. Darren hebben maar één functie en dat is om te paren met de koningin.
  5. Alleen een vrouwtjesbij kan steken
  6. De vrouwtjesbijen, de werkbijen, hebben een angel en kunnen steken. Darren, en zelfs de koningin van een bijenvolk, hebben dit niet en kunnen daarom niet steken. Nadat een bij heeft gestoken, verliezen ze hun angel en gaan ze dood.
  7. Het kost bijen veel werk om één pot honing te maken
  8. Eén bij produceert slechts 1/12 theelepel honing in haar leven. Voor één kilo honing maken honingbijen ongeveer 1 miljoen vluchten.
  9. Werkbijen leven zo’n vier tot acht weken
  10. De bijenkoningin kan daarentegen vijf tot zes jaar leven. Meestal is dit iets korter. Zodra ze minder gaat presteren, zullen de andere bijen haar vervangen.
  11. Bijen hebben vijf ogen
  12. Ze hebben drie puntogen op de bovenkant van hun kop en twee samengestelde ogen aan de zijkanten.
  13. Bijen halen hun voedsel in een straal van 5 kilometer
  14. Vanaf hun verblijfplaats vliegen ze uit tot een straal van circa 5 kilometer om hun voedsel te halen.

Help de bijen, maak zelf een bijenhotel!

Door toedoen van mensen wordt het voor (solitaire) bijen moeilijker gemaakt om hun eitjes te leggen. Veel tuinen en huizen zijn netjes afgewerkt, waardoor er minder geschikte plaatsen overblijven voor hun eitjes. Met een bijenhotel kun je de natuur een handje helpen, en daarnaast staat het ook nog eens gezellig in je tuin of op je balkon!

Je kunt uiteraard een bijenhotel kopen bij het tuincentrum, maar het is hartstikke leuk en niet moeilijk om dit zelf te maken. Wij helpen je met vijf stappen:

  1. Materiaal
  2. Bijen leggen hun eitjes graag in holle gangetjes. Holle takjes van planten of kleine pvc buisjes zijn daarom zeer geschikt materiaal. Je kunt hierbij denken aan bamboe, riet, braam, rozen of brandnetels. Het leukste is natuurlijk om allerlei verschillende materialen te gebruiken! Je trekt dan ook verschillende soorten bijen aan in je hotel.
  3. Muren
  4. Voor de muren kun je je creativiteit de vrije loop laten gaan. Je kunt een houten kistje of krat gebruiken, of dit zelf in elkaar timmeren met houten plankjes. Denk hierbij ook aan verschillende vormen, verdiepingen en kamers! Het is wel verstandig als de muren waterdicht zijn, zodat de gangen droog blijven. Vergeet ook geen achterkant te maken als je het hotel ergens tegenaan wilt plaatsen.
  5. Gangen
  6. Bijen leggen hun eitjes in de gangen van jouw hotel. Ze zijn daarbij wel kieskeurig, dus let op de volgende punten:
  7. – Zorg dat de gang aan één kant (zoals de achterkant) dicht is.
  8. – De diameter kan 2 tot 12 millimeter zijn.
  9. – De diepte van een gang kan 3 tot 20 centimeter zijn. Hoe dieper de gang, hoe meer eitjes de bijen kunnen leggen.
  10. – De gangen en de openingen moeten glad zijn, zodat de bijen zichzelf niet bezeren.

Het is erg belangrijk dat de gangen aan één kant gesloten zijn. Als je geen achterwand gebruikt, kun je de gangen ook afsluiten met bijvoorbeeld een stukje klei of een wattenpropje.

Als je holle takken of buizen gebruikt als gangen, kun je de ruimte tussen de gangen opvullen met houtblokjes of leem. Vogels willen namelijk nog wel eens proberen om de gangen eruit te trekken in hun zoektocht naar bijenlarven. Door de ruimtes op te vullen liggen de gangen wat steviger vast.

  1. Het dak
  2. Het is van belang dat de gangen van het hotel droog blijven, om de eitjes en de jonge bijen te beschermen. Maak daarom een afdakje waarbij de bijen wel kunnen genieten van de zon, maar die ook de regen tegenhoudt. Het dak hoeft daarbij niet té ver uit te steken. Voor het materiaal kun je denken aan een puntdak van hout, of bijvoorbeeld een dakpan.
  3. Plaatsing
  4. Bijen houden van een warme plek en die uit de wind ligt. Daarom wordt een bijenhotel tegen aan een muur opgehangen. Als dit niet mogelijk is, kun je een extra achterwand plaatsen tegen bescherming en voor meer beschutting. De hoogte is niet zo belangrijk, je kunt het hotel zo laag of zo hoog plaatsen als je zelf wilt.

Bij alle stappen geldt, hoe meer variatie er is in je hotel, hoe meer verschillende soorten bijen erop af zullen komen. Ga vooral lekker creatief aan de slag om de bijen te helpen! En stuur ons vooral foto’s van jouw bijenhotel!

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis). 

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf