Alles over vliegende mieren!

Waarom gaan mieren vliegen en wat kun je doen om overlast te voorkomen? Wij geven je graag tips.

Laatste update op:
6/12/22

De mieren die je nu massaal om de oren vliegen, zijn wegmieren (mieren die in ieders tuin zitten). De mannetjes en de koningin hebben lange tijd in het nest gezeten en gaan momenteel op bruidsvlucht, waarbij de mannetjes proberen om de koningin te bevruchten.

Wanneer de temperaturen weer stijgen, zoals in juni en juli, gaat deze soort vliegen. Een warme, droge en zonnige dag is voor hen de perfecte dag. Vooral na een periode van vochtigheid en neerslag, want dat zorgt ervoor dat de grond los is en de koningin makkelijk een hol kan graven voor de eitjes.

Hoe planten vliegende mieren zich voort?

In het paarseizoen wordt een deel van de mieren uit de kolonie geboren met tijdelijke vleugels. Mieren paren namelijk graag in de lucht. Alleen de mannetjes (en de koningin) zijn vruchtbaar en hebben vleugels. Als de mannetjes de bruidsvlucht (waarbij ze proberen om de koningin te bevruchten) al overleven, dan sterven ze vlak daarna. Ze zijn dan niet meer nodig. Voor de meeste vliegende mieren geldt echter dat ze worden opgegeten door vogels of niet goed kunnen vliegen en neerstorten. Maar met hun grote aantallen zitten er altijd vliegende mieren tussen die wel succesvol zijn!

Een koningin laat zich door zo’n 20 mannetjes bevruchten. Daarna hoeft zij de rest van haar leven niet te paren, want ze slaat het zaad op. Dit kan ze namelijk voor de rest van haar leven gebruiken. Haar vleugels vallen daarna vanzelf af, want die heeft ze niet meer nodig.

Uit de eitjes die de koningin legt komen straks de werksters. Dit zijn de vrouwtjes die het nest onderhouden en de larven verzorgen. Zij produceren geen nageslacht en hebben ook geen vleugels.

Hoe voorkom je overlast door vliegende mieren?

Overlast van vliegende mieren is lastig te voorkomen. De beste manier is om ervoor te zorgen dat er geen mierennest aanwezig is in de tuin, in huis of bij het kantoorpand. Waneer er vliegende mieren binnenshuis zijn, is de kans groot dat ze via een raam naar binnen zijn gekomen. In sommige gevallen bevindt een mierennest zich in de spouw of kruipruimte.

We geven graag een aantal tips om (vliegende) mieren te voorkomen:

  • Houd ramen en deuren dicht, of maak gebruik van horren. Door lichtinval kiezen vliegende mieren graag ramen uit om uit te zitten.
  • Dek voedsel goed af en laat geen etensresten en/of vuile vaat staan.
  • Laat geen boomstronken of rottend hout liggen.
  • Mieren komen af op warme tegels in de tuin. Als je geen mieren wilt, kun je het beste zo min mogelijk tegels in de tuin hebben.

Vliegende mieren bestrijden

Vliegende mieren hebben maar een korte levensduur. Bij overlast zijn vliegende mieren gemakkelijk te verwijderen met een stofzuiger (bijvoorbeeld wanneer ze op muren en ramen zitten). Om verdere overlast te voorkomen voert Verhoek Hygienic graag een bestrijding voor je uit tegen kruipende mieren (en daarmee ook vliegende mieren). 

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis).

Neem contact op voor professionele ongedierte bestrijding

Wij bieden gecertificeerde professionals en duurzame oplossingen voor een ongediertevrij thuis of bedrijf